A háló arról nevezetes, hogy a világ legjobb játékosának tartott Jordan 1989-ben ebbe dobta be a Chicago Bulls 101-100-as győzelmét jelentő duplát Clevelandben a meccs utolsó másodpercében.

Sikerével a Bulls bejutott az elődöntőbe a keleti főcsoportban, a híres levegőbe ugrással megünnepelt találatot pedig a rajongók azóta is csak “a dobásnak” nevezik. A piszkosul izgalmas mérkőzés utolsó percében hatszor változott a vezetés, Jordan pedig 44 ponttal zárt.

 

A clevelandi Richfield Coliseum 1999-es elbontása előtt a hálót eladták, és két évtizeden át egy magánszemély birtokolta, aki azután bocsátotta aukcióra, hogy a nemrég az ESPN sportcsatornán óriási sikerrel leadott Last Dance című dokumentumsorozatban újra szerepelt a legendás találat. A tízrészes film Michael Jordan életéről és a Chicago Bulls legutóbbi bajnoki címéről szól.

 

Michael Jordant a világ legsikeresebb kosárlabdázójának tartják, ő volt generációja legjobban szponzorált játékosa, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az NBA népszerűsége a 80-as és 90-es években világszerte egyre növekedett.

A sportágban elért főbb rekordjai:

– 1990. március 28-án a Cleveland ellen szerezte a legtöbb pontját egy meccsen, szám szerint 69-et.

– Csak ő és Wilt Chamberlain volt képes három egymást követő szezonban 3000 pont fölött teljesíteni.

– Egymás után 886 meccsen dobott legalább két számjegyű eredményt, ezzel tartva az NBA rekordját.

– 1989. február 6-a és 1993. november 5-e között 60, egymást követő rájátszás meccsen dobott legalább 20 pontot, ami NBA-rekord.

– 37 meccsen dobott legalább 50 pontot, és 5-ön legalább 60-at.

– 1987-ben az első olyan játékos lett, aki az idényt legalább 200 labdaszerzéssel és 100 blokkal zárta.

– A Bulls történetének legjobbja pontszerzésben, gólpasszadásban és labdaszerzésben is.

Kövess minket a Facebook-on!