Bolygónk egyik legnagyobb problémája a rengeteg műanyagszemét, melyért egy korábbi kutatás szerint a legnagyobb mértékben az üdítőital-gyártók a felelősek. Közülük is magasan kiemelkedett a Coca-Cola: a vizsgálat eredményei szerint a termékeik után visszamaradt hulladék háromszorosa a második, harmadik és negyedik helyen álló szennyezők együttes értékének.

A trendek a jövőben azonban megváltozhatnak egy új anyagnak köszönhetően. A cég a Carlsberg sörgyártóval és az Avantium nevű holland biokémiai vállalattal összefogva kifejlesztett egy olyan, növényi alapú műanyagot, mely komposztálóban egy év alatt teljesen lebomlik, de normál körülmények között is csak pár év kell ahhoz, hogy nyomtalanul eltűnjön. Az anyagot egy kartonból készült palack belső felületén alkalmaznák, azaz a csomagolás nem lenne átlátszó, de jelentősen csökkenteni lehetne vele a környezetterhelést.

A fejlesztéssel akár már 2023-ban találkozhatunk a boltok polcain, de addig még csiszolni kell a technológián. A nagyüzemi termelés beindításához viszonylag kevés, 5000 tonna növényi alapanyag szükséges, melyet főként kukorica, búza és cékla tesz ki. Az Avantium szeretné, ha a jövőben a bioműanyag iránti igény nem menne az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerkészítés rovására, és azon fognak dolgozni, hogy az ehhez szükséges alapanyagok is fenntartható forrásból származzanak.

Kövess minket a Facebook-on!