Tudtad, a csillagászati mérnök létező szakma? A francia Cryil Dupuy is annak tanult, feltételezzük, hogy teleszkópokat tervezett élete első felében. Aztán úgy döntött, tudását szélesebb közönség előtt hasznosítja: így született meg 2016-ban, az orvosi egyeteméről világhírű Montpellier városában a Vaonis.

A cég első és eddig egyetlen terméke a Stellina, egy hordozható űr-fényképezőgép – azaz egy rendkívüli nagyításra képes, nagy fényerejű képrögzítő eszköz.

A Stellina értelemszerűen digitális, vezérlése is okoskütyüről történik, amely egyben a rögzített kép megjelenítésére is szolgál. Egyszerre akár 20 készüléket csatlakoztathatunk a Stellinára, így akár egy félosztálynyi gyerek bámulhatja a csillagokat.

A használat nem is lehetne egyszerűbb: a készülék adatbázisában több mint száz csillagkép, égitest és egyéb objektum található. Elég kiválasztanunk egyet, és a Stellina automatikusan megkeresi azt az égbolton, majd mehet az ámuldozás. Ha profibbak vagyunk, akkor magunk is keresgélhetünk persze.

A készülék 10 000 mAh-s lítium-ion akkumulátorról működik, egy huzamban akár 5 órán át. Tömege alig több mint 11 kiló, mérete pedig 40 x 50 x 13 centiméter, így bárhová magaddal viheted.

 

A feketeleves az ár: Európán belül 3999 eurót, azaz nagyságrendileg 1,4 millió forintot kérnek el a készülékért – ebben az ingyenes házhozszállítás, valamint az alap tripod is benne van.