Akár a globális felmelegedést is ellensúlyozhatja a Nap: a földi élethez nélkülözhetetlen csillag felszínén a közelmúltban alig figyeltek meg naptevékenységet a szakemberek, tavaly nyár óta csak elvétve lehet találkozni napfoltokkal.

Aggodalomra nincs ok, ez még nem jelenti azt, hogy a Nap hamarosan előbb óriásira tágul majd összetöpörödve kialszik: a csillag 11 évente belép az ún. szoláris minimum szakaszba, de ettől ugyanúgy, fényerőváltozás nélkül süt tovább, csak nem olyan intenzitással.

Takaréklángon süt a Nap a tudósok szerint 1

A szoláris minimum nagyjából 12 hónapig tart, és a NASA kutatói szerint már tavaly nyáron megkezdődött. A tudósok szerint egy ilyen esemény tovább fokozhatta a 14. és 19. század között lezajló, a klimatológiában kis jégkorszaknak nevezett időszak hatásait.

A jelenlegi szoláris minimum kapcsán abban egyetértenek a tudósok, hogy összevetve a korábbi szakaszokkal, ez hosszú idő óta a legnyugodtabb korszak a Nap életében. Ennek hatásait azonban már eltérő módon kezelik: egyesek szerint a takarékon működő csillag akár teljesen kiegyensúlyozhatja a globális felmelegedést, mások viszont úgy számoltak, hogy az ipari forradalom óta átlagosan 1,3 Celsius-fokkal megemelkedett hőmérsékletet csak 0,1 fokkal csökkenti a jelenség.

Kövess minket a Facebook-on!