Szponzorált tartalom. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Egy friss kutatás arra világít rá, hogy a koronavírus-járvány következtében a magyarok egy órával többet néznek televíziót, mint korábban. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen azáltal, hogy nem kell annyit bejárni a munkahelyre, több idő áll rendelkezésünkre otthon, amit másra is tudunk fordítani. A felmérés szerint azonban az egy főre jutó napi tévénézési idő immár 5 óra 48 percre nőtt. Az órákon át tartó üldögélés viszont minden egyéb más fizikai tünet mellett komoly hatással lehet a férfiak szexuális teljesítőképességére!

Bár minőségileg nagy különbség van egy irodai forgószéken történő üldögélés, valamint a kanapén vagy egy kényelmes karosszéken történő ücsörgés között, a testünk számára mindkettő lehet ugyanolyan rossz hatással. Ülés közben ugyanis komoly nyomás nehezedik a húgyhólyag alatt elhelyezkedő gesztenye nagyságú szervre, a prosztatára.

Ezzel az apró szervvel kapcsolatban ugyan leginkább a vizeletürítési problémák jutnak először eszükbe, de fontos megjegyezni, hogy a prosztata a szexuális életben tölt be nélkülözhetetlen szerepet, éppen ezért is kell kiemelt figyelmet fordítanunk egészségének védelmére.

Jellemző tünetek

A krónikus prosztatagyulladás kialakulásával kapcsolatban az orvostudomány sem tudja egzakt módon felsorolni a kiváltó okokat, megnevez viszont bizonyos hajlamosító faktorokat, amelyeket tanácsos elkerülnünk. Ide sorolhatjuk a hosszú órákon át tartó ülést, például kerékpározás, motorozás, vagy akár munkavégzés és persze tv-nézés közben.

Sok esetben a prosztatagyulladást csak akkor fedezik fel, amikor már zavarok jelentkeznek a szexuális életben. A krónikus prosztatagyulladás jellemző tünetei közé tartozik az alhasi, heretáji, vagy gáttáji diszkomfortérzés, ami időnként a herékbe kisugárzó tompa fájdalommal is társulhat.  Szintén jellemző tünet még a fájdalmas ejakuláció, valamint a gyakori vizelési inger.

Befolyásolja az orgazmust 

Kezelés nélkül a krónikus prosztatagyulladás negatív hatással lehet a férfiak nemi életére, mert nagymértékben hozzájárulhat a libidó csökkenéséhez. Ennek hátterében az áll, hogy a prosztata kulcsszerepet tölt be az optimális szexuális működésben, ezen belül is a megfelelő orgazmus és ejakuláció elérésében.

Az ágyban is gondok lehetnek, ha sokat ülsz a tévé előtt 1

A prosztata gyulladása negatívan befolyásolja az erekció minőségét.

A dülmirigy a húgycsövön és az ondóvezetéken keresztül összeköttetésben van a pénisszel, valamint a herékkel, ezért aktus, vagy önkielégítés közben a prosztata felszínén található idegvégződéseket is stimulációk érik. Az ily módon létrejövő, fokozódó kéjérzetnek köszönhetően valósul meg az orgazmus és megtörténik az ondó kilövellése, más néven az ejakuláció.

Ebbe az optimális működésbe rondít bele a krónikus gyulladás, mely a prosztata mirigyállományának duzzanatával és tömöttebbé válásával jár, megnehezítve az egészséges működést. Emiatt az orgazmus minősége is rosszabb lesz. Ráadásul a szerv által termelt váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi a nemi váladékot, más néven az ondót, így ennek minőségét, azaz a termékenységet is jelentősen befolyásolhatja a dülmirigy gyulladása.

Az ágyban is gondok lehetnek, ha sokat ülsz a tévé előtt 2

A prosztatagyulladás csökkenti a libidót és merevedési zavarokat okozhat.

Szexuális zavarok

Ha a probléma kezeletlen marad, akkor komoly szexuális zavarokat okozhat. A korábban említett libidócsökkenés miatt merevedési zavarok is kialakulhatnak, hiszen a prosztata gyengébb stimulációs képessége miatt a pénisz is érzéketlenné válhat bizonyos fokú ingerekre, emiatt szex közben gyorsan megszűnhet az erekció. A legtöbben ilyenkor magukban kezdik el keresni a hibát, holott a valóság az, hogy nem vigyáztak eléggé prosztatájuk egészségére.

A kezeletlen prosztatagyulladás egy idő után öngerjesztő problémává válhat, ugyanis a betegek nagy része kevesebbszer él nemi életet a kialakult merevedési zavar, valamint a rosszabb orgazmus miatt, ezáltal a prosztatában hosszabb ideig pang a megtermelt váladék, melynek felhalmozódása ugyancsak előidézheti a gyulladt állapotot. Fontos tudnunk, hogy a dülmirigy rendszeres ürítése jelentősen hozzájárul egészségének fenntartásához.

Az ágyban is gondok lehetnek, ha sokat ülsz a tévé előtt 3

Ne hagyd, hogy az asszony más játékszert találjon helyetted!

Tünetek enyhítése

A már kialakult tünetek enyhítésére érdemes lehet ülőfürdőket és a medence izmainak ellazítására irányuló tornagyakorlatokat alkalmazni. Figyelmet kell fordítani arra is, hogy a prosztatagyulladással küzdők munkavégzés, vagy tévénézés közben lehetőleg puha párnán üljenek, mert a kemény felületek ilyenkor csak fokozzák a vérbőség kialakulását. Végül, de nem utolsósorban a stressz csökkentése érdekében érdemes lehet relaxációs technikákat elsajátítani, ugyanis a krónikus prosztatagyulladás hátterében sokszor lelki okok is állhatnak.

Az ágyban is gondok lehetnek, ha sokat ülsz a tévé előtt 4

Szabadulj ki a kanapé fogságából!

Így lehet megelőzni

A sok ülés nem csupán a prosztatának tesz rosszat. Az ülő helyzet ugyanis megterheli a gerincet és a nyaki izmokat, éppen ezért fontos, hogy azok, akik hosszabb időre a tévé képernyőjére tapadnak, legalább félóránként-óránként néhány percre felálljanak és átmozgassák a végtagjaikat. Emellett nem árt legalább 7 órát mozogni hetente, ami a jelenlegi helyzetben egyenlő lehet egy rendszeresített, háztömb körüli sétával, vagy egy kellemes háztömbfutással. Szintén hasznos segítség a könnyed, átmozgató otthoni torna a nappali szőnyegén. A lényeg, hogy nem szabad elfeledkezni a napi több órányi üldögélés mellett testünk átmozgatásáról, hiszen az egészségünkre a korlátozások idején is vigyáznunk kell!

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp az egyetlen, helyi hatású készítmény,  amely klinikai vizsgálattal igazoltan csökkenti a krónikus prosztatagyulladás tüneteit,  kiemelten a vizelési nehézségeket. A Proxelan ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja, mely akut és krónikus prosztatagyulladáshoz kapcsolódó pangásos állapotokban használható.

Vény nélkül elérhető a patikákban.
Bővebb információ a weboldalon: www.proxelan.hu

Az ágyban is gondok lehetnek, ha sokat ülsz a tévé előtt 5Patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!