Hatalmas mennyiségnyi kisüzemi, kézműves sör romlott meg Franciaországban, mert a járvány miatti korlátozások okán nem tudták értékesíteni a nedűt. Durván 10 millió literről van szó, ennyit kellett kiönteni, ugyanis a kisüzemi sörök általában pasztőrözetlenek, ezért nem állnak el olyan sokáig, mint nagyüzemi társaik.

Ezzel a mennyiséggel 50 ezer fürdőkádat lehetne megtölteni, vagy 4 olimpiai medencét.

“Rendkívül komlós sörökről beszélünk, és ha sokáig tárolják őket, ha több mint 2-3 hónapot töltenek a raktárban, akkor az illatuk, az aromájuk gyengül, az ízük megváltozik” – mondta Maxime Costilhes a francia sörfőzdék egyesületének elnöke.

A vírus miatti hirtelen  lezárások miatt esélyük nem volt megmenteni a söröket, amik egyébként az éves francia termelés apró százalékát teszik csak ki, de így is több millió eurós veszteséggel számolhatnak. Franciaországban évente nagyjából 2250 millió liter sör készül, szóval nem csak a boroknak van nagy keletje az országban.

A veszteségek Costilhes szerint azért is súlyosak, mert a kisüzemi sörfőzés népszerűsége miatt rengeteg fejlesztés történt 2019-ben, ezért a beruházások miatt eladósodott főzdék roppant nehéz helyzetbe kerültek. A főzdék hetven százaléka számolt be több mint ötvenszázalékos bevételkiesésről március eleje óta.

Azt láttad már, hogy mi történt egy üzletben, amely kénytelen volt bezárni a vírus miatt?

Kövess minket a Facebook-on!