Egy aprócska műholdat szeretne a NASA Hold körüli pályára bocsátani a közeljövőben. A szatellit feladata a vízkeresés lenne, melyet a Föld állandó kísérőjének sötét, hideg krátereiben, jeges állapotban lelhetne fel a szonda.

A Hold sarkait a bolygó pályája miatt kevesebb napfény éri, mint az égitest más felületeit. Az itt található kráterekben a tudósok szerint akár víz is található, melyet felhasználva jóval olcsóbban meg lehetne oldani a jövőbeli Hold-utazásokat, kihasználva a helyszínen található erőforrásokat. Megfelelő eszközök segítségével az ivóvízen kívül oxigént vagy akár rakétaüzemanyagot is elő lehetne állítani.

A 36 cm hosszú, 24 cm széles és 12 cm magas műhold, mely a Lunar Flashlight, azaz a Hold-zseblámpa nevet kapta, napelemek segítségével gyűjt energiát működéséhez. A 14 kilós eszköz négy lézerrel pásztázza majd a Hold felszínét, melynek visszaverődéséből következtet arra, milyen anyagok felett halad el éppen.

A műhold, miután befejezi két hónaposra tervezett küldetését, a Hold déli sarkába fog csapódni. Egy nap talán az arra járó űrhajósok összeszedik a roncsait.

Kövess minket a Facebook-on!