Szponzorált tartalom. A Cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ha felüti a fejét a „férfibaj”, akkor azon a legtöbbször a prosztata gyulladását, vagy más megbetegedését értjük. Sok férfi talán azzal sincsen tisztában, hogy egyáltalán van ilyen szerve, pedig a húgyhólyag alatt található kerekded, gesztenye nagyságú dülmirigy igen fontos szerepet játszik az optimális vizeletürítésben, valamint a szexuális funkciók működésében. Ez azért van így, mert a prosztata körülöleli a húgyhólyagból kivezető húgycsövet, ám ha a prosztataállomány akut vagy krónikus gyulladás következtében megnagyobbodott, akkor a húgycső ezen szakasza összenyomódik, ami vizelési és egyéb panaszokat eredményez.

A prosztata megbetegedése minden bizonnyal egyidős az emberiséggel, ám korábban nagyon nehezen tudták orvosolni az ezzel kapcsolatos problémákat, mivel nem álltak rendelkezésre korszerű vizsgálati módok. Kifejezetten a prosztata megnagyobbodására vagy gyulladására alkalmazható gyógyszerek sem voltak kéznél. Napjainkra ez megváltozott, az orvostudomány gyors fejlődésének köszönhetően manapság számtalan terápia és eljárás létezik a prosztatagondok kezelésre, azonban először ki kell deríteni, hogy pontosan mi okozza a bajt. Ezúttal a prosztatagyulladást mutatjuk be részletesen.

Prosztatagyulladásról általában

Az Európai Urológiai Társaság legfrissebb meghatározása szerint a prosztatagyulladás első csoportjába az akut, vagy heveny megbetegedések, a második csoportba a krónikus, bakteriális eredetű gyulladás, a harmadikba krónikus kismedencei fájdalom, a negyedikbe pedig a véletlenül észlelt, ún. aszimptomatikus gyulladás sorolható. Utóbbi gyakran okozhat fejtörést az orvosoknak és a férfiaknak is, mivel a gyulladást csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, ráadásul a tünetek állandóan változhatnak, néha akár teljesen el is múlhatnak, majd újra előjöhetnek. Tanuld meg felismerni a lehetséges tüneteket!

Férfibaj, amiről beszélni kell 1

A prosztata védelme érdekében célszerű óvszert használni azoknak, akik nem tartós párkapcsolatban élnek.

Jellemző tünetek

A prosztata megbetegedéseivel kapcsolatos tünetek nagy mértékben függenek a gyulladás kiváltó okától. Ennek megfelelően a szimptómák jelentkezhetnek hirtelen, szinte azonnal, de az is előfordulhat, hogy a prosztatagyulladás hónapok alatt alakul ki, és ez idő alatt a beteg állapota folyamatosan romlik. Az akut, vagy heveny, bakteriális eredetű prosztatagyulladás okozója legtöbb esetben az E.Coli nevű bélbaktérium, míg a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának okával kapcsolatban még az orvostudomány is sokszor tanácstalan.

A prosztatagyulladás akut és krónikus típusának megkülönböztetése viszonylag egyszerű, ugyanis az akut prosztatagyulladás súlyos, az egész szervezetet érintő, intenzív panaszokkal, magas lázzal járó betegség, amelynek során akár vizelési nehézségek (nehezen induló, vagy akadozó vízsugár esetleg véres, gennyes vizelet) jelentkezhetnek. A krónikus tünetei hasonlóak, illetve valamelyest enyhébben lehetnek. Magas láz pedig egyáltalán nem kíséri.

Férfibaj, amiről beszélni kell 2

Ha begyullad a prosztata, akkor pisilés közben is gondok jelentkezhetnek.

Az említett panaszok mellett a legtöbb betegnél előfordulhat a „hólyag nem teljes kiürülésének” érzése, amit a gyulladás következtében megnagyobbodott prosztata okoz. A tünetek kezelése nélkül a gyulladás idültté válhat és akár a nemzőképesség elvesztéséhez is vezethet. Már csak ezért sem szabad elbagatellizálni ezt a problémát!

A krónikus, bakteriális prosztatagyulladásánál elsősorban alhasi, gáttáji és heretáji diszkomfortérzés jelentkezik, amit gyakran a herékbe sugárzó fájdalom kísér. Emellett szintén jellemző tünet a sűrű vizelési inger, de akár merevedési zavar és fájdalmas ejakuláció is jelentkezhet.

A krónikus prosztatagyulladásnak két válfaját ismerjük: a bakteriális és a nem bakteriális eredetűt. Ez utóbbi az orvostudomány által krónikus kismedencei fájdalom szindrómának nevezett betegség, melynek egyik fő ismertetője – mint az elnevezéséből is kitűnik – maga a fájdalom, amely általában az alhasban vagy a keresztcsont környékén jelentkezik.

Hogy éppen melyikről van szó, azt a fehérvérsejtszám (FVS) segíthet eldönteni. A magas FVS-érték ugyanis biztosan bakteriális eredtre utal. Egyes vélekedések szerint ugyanakkor nem zárható ki a leggyakrabban előforduló prosztatagyulladás, az esetek 80-90 százalékát kitevő krónikus kismedencei fájdalom szindróma bakteriális eredete sem, az orvostudomány jelenlegi mintavételi módszerei azonban nem teszik lehetővé a kórokozók kimutatását. A váratlanul jelentkező vagy az állandósuló kismedencei fájdalom előbb-utóbb rányomja a bélyegét a beteg életminőségére, éppen ezért ilyenkor komplex terápiára van szükség.

Férfibaj, amiről beszélni kell 3

Prosztata gondok esetén érdemes felkeresni egy orvost, aki segít kideríteni a probléma okát.

Gyógyítás

A bakteriális eredetű prosztatagyulladás és a kismedencei fájdalom szindróma kezelésének egyik legfontosabb eszköze az antibiotikum-kúra, de a baktériumok egyre nagyobb mértékű rezisztenciája miatt mind gyakrabban alkalmaznak olyan gyógynövényalapú készítményeket, amelyek kedvező hatásait klinikai vizsgálatok is igazolják. A krónikus prosztatagyulladásnál a kezelés nagy mértékben függ az elvégzett vizsgálatok eredményétől (rektális, vizelet-, illetve ondóvizsgálat, 40-45 éves kortól pedig PSA-teszt).  

A prosztatagyulladásban szenvedő betegeknek ugyanakkor feltétlenül változtatniuk kell az életmódjukon. Kerülniük kell a sokáig tartó biciklizést, valamint a húgyhólyagot izgató italok, így például a koffein, vagy az alkohol fogyasztását, emellett lehetőleg be kell építeniük valamilyen rendszeres testmozgást az életükbe az ülőmunkával, vagy a mozgásszegény életmóddal összefüggő prosztataproblémák enyhítésére.

Nemcsak az ún. aszimptomatikus prosztatagyulladás, de a dülmirigy egyéb, például daganatos betegségei is akár hosszabb ideig tünetmentesek lehetnek. Éppen ezért nem csupán az idős, hanem a középkorú és a fiatalabb férfiaknak is érdemes eljárniuk évente egyszer prosztataszűrésre, hiszen egy rövid, fájdalmatlan vizsgálattal gondoskodhatnak a dülmirigyük egészségének megőrzéséről.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp az egyetlen, helyi hatású készítmény,  amely klinikai vizsgálattal igazoltan csökkenti a krónikus prosztatagyulladás tüneteit,  kiemelten a vizelési nehézségeket. A Proxelan ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja, mely akut és krónikus prosztatagyulladáshoz kapcsolódó pangásos állapotokban használható.

Vény nélkül elérhető a patikákban.
Bővebb információ a weboldalon: www.proxelan.hu

Férfibaj, amiről beszélni kell 4Patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!