A faipari vállalatokat vezető Peter Grant 2004-ben 381 millió dolláros vagyonával még ott szerepelt a száz leggazdagabb kanadai között, és egy ekkora halom pénzen ülve úgy döntött, megépíti az ország legnagyobb luxusvilláját és vállalati központját. 

Megalomán terveinek érdekes helyszínt választott, szó szerint a nagy kanadai vadon közepén, a semmi után két sarokra Haileybury településen kezdték felhúzni a Grant-birodalom ékkövét. Ez a hely a legközelebbi nagyvárostól, Ottawától is 500 kilométerre található, ami autóval ötórás utat jelent. 

Elhagyva omladozik a világ egyik legnagyobb luxusvillája 1

Igaz, a hely több mint festői. A telek egy 16 hektáros területet jelent, végig a Temiskaming tó partján, az épület pedig 6000 négyzetméteres, tehát nagyobb, mint az amerikai Fehér Ház. Óriási, jachtok fogadására is képes csónakház, edzőtermek, golfpálya, melegvizes medence, épített vízesések, művészeti kiállítás, minden tervben volt ennél a három szintes épületnél. 

Elhagyva omladozik a világ egyik legnagyobb luxusvillája 2

Csakhogy jött a 2009-10-es válság, a cég letérdelt, az építkezés pedig félbemaradt. A szerkezet elkészült, de jelenlegi formájában egy betontorzó az egész, egy modern tájseb, amitől nehéz lesz megszabadulni. Egy ekkora bukott építkezés újraindítása gyakorlatilag legalább annyira őrült, és anyagilag megterhelő ötlet, mint maga az indítás. 

Nem csoda, hogy amikor 25 millió dollárért árulni kezdték, senki sem jelentkezett a tóparti betontömbért, igaz pár év múlva ismeretlen áron egy cég tulajdonába jutott az épület. Ők azóta tényleg semmit sem csináltak, csak felszereltek pár biztonsági kamerát, és nézik, ahogy szépen lassan a természet és a vandálok megteszik a magukét. 

Az épület vonzza az elhagyott helyek rajongóit is, ez a Youtube-csatorna alaposan körbejárta kívül-belül, érdemes megnézni!

Kövess minket a Facebook-on!