Az orosz ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy legújabb nehéz lánctalpasukat, a T-14-es harckocsit már terepen is tesztelik. A tankokból ugyanis néhányat a Szíriában szolgáló orosz katonák is kaptak, akik az ország vezetője, Bassár el-Aszad oldalán küzdenek a helyi háborúban.

A harckocsikból az ígéretek szerint az idei évre több ezer készült volna, ám a gyártási folyamat többször is megcsúszott. Az oroszok jelenlegi állítása szerint 2021-ben tényleg tömegével fognak készülni a tankok, melyek első példányai ugyan már az amerikai hírszerzés szerint is felbukkantak a közel-keleti országban, szemtől szembe azonban még nem találkoztak ellenséges erőkkel.

Már a csatatéren tesztelik az új orosz tankot 1

Az Armata platformra épülő T-14-es az oroszok első teljesen a nulláról indított harckocsiprojektje a második világháború óta. A korábbi tankok egytől egyig az 1944-ben készült T-44-es leszármazottai voltak, ez a sorozat szakad most meg. A T-14-es fő fegyverzete egy 125 mm-es 2A82–1M típusú sima csövű ágyú, melyet egy 57 mm-es gránátvető és egy 12,7 mm-es gépfegyver egészít ki. A háromfős személyzetet aktív védelmi rendszer óvja az érkező találatoktól, mely érzékeli a közeledő fenyegetést, és még a becsapódás előtt lelövi azt.

Keresd az élet első osztályú pillanatait a Facebookon is, kövess bennünket!

Kövess minket a Facebook-on!