A Kepler űrteleszkóp által gyűjtött adatokra alapozott felfedezés egy Földhöz hasonló méretű, akár életre is alkalmas bolygót sejtet. A Kepler-1649c pont olyan messze kering egy csillag körül, hogy a víz folyékony maradhat a felszínén, ez pedig az általunk ismert élet alapfeltétele. 

Napja viszont nem hasonlít a mi rendszerünk csillagához, ez az exobolygó egy vörös törpe körül kering, ami nagyjából a Földön megszokott fény 75 százalékát produkálja jelenleg, vagyis a hőmérséklet hasonló vagy kissé hűvösebb, mint a Földön. A bolygó jóval közelebb is kering hozzá, mint a Föld a Naphoz, de az eddigi vizsgálatok szerint a lakható övezetbe esik. 

Egyetlen probléma, hogy a bolygó 300 fényévnyi távolságra található tőlünk, tehát ide egyhamar nem fogunk útnak indulni, de a kutatás eredményei valóban izgalmasak, és egyre biztatóbb, hogy ilyen távoli bolygókról is akadnak mérhető, tudományos adatok.

Ezt a tudást a Kepler űrteleszkópnak köszönhetjük. A Discovery-program keretében épített Kepler űrtávcsövet 2009 márciusában indították útjára, legfontosabb feladata a Földhöz hasonló bolygók keresése úgynevezett tranzit módszerrel: a műhold a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Az exobolygók kutatása viszonylag fiatal terület. A Napunkhoz
hasonló csillag körül keringő első bolygót 1995-ben fedezték fel, a Kepler távcsővel pedig 2662 bolygót azonosítottak be eddig.