2007 nyarán néhány kalandor a Szahara dűnéi között bolyongott, amikor a homoktengerben egy hatalmas követ találtak. A 11,5 kilós szikláról hamar kiderült, hogy az űrből, egészen pontosan a Holdról érkezett, és a világ egyik legnagyobb kőzetkollekciójába, a Von Hupé-gyűjteménybe került.

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 1

Ez az irat bizonyítja, hogy valódi holdkőzetről van szó

Azóta a világ számos geológusa szemügyre vette már a Northwest Africa 5000 névre keresztelt meteoritot, számos tanulmány született róla. A kutatók a kőzetnek köszönhetően számos információt tudtak meg bolygónk kísérőjéről, megtalálásakor ez volt a legnagyobb, a Holdról származó kőzet a Földön: nagyobb volt az Apollo-programok legénysége által hazahordott “szuveníreknél” is.

A tanulmányozás során a Northwest Africa 5000-et 12 szeletre vágták a további elemzések céljából. A tucatnyi lapból négyet tovább vágtak, egy pedig a szeletelés közben eltört, így hét egész szelet maradt a nehéz tömbből. Ebből került eladósorba a sokak szerint legszebb darab, melyért a szakértők szerint akár 250 ezer dollárt (81 millió forintot) is fizethetnek az RR Auction árverésén. A már leadott licitek alapján az már biztos, hogy a 702,89 grammos részlet legalább 78 ezer dollárért (25,3 millió forintért) új gazdára fog találni.

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 2
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 3

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 12
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 13
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 14
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 15
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 16
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 17
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 18
Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 19
Fotó megosztása:

A vevő minden bizonnyal egy elit klubhoz fog csatlakozni, ugyanis az előző hat szeletet a gyűjtemény egyik vezetője szerint a világ leggazdagabb emberei vették meg, ráadásul két személynek nem volt elég egyetlen részlet a Holdból, rögtön két meteoritdarabot is vásárolt. Persze az is meglehet, hogy valaki négyük közül lecsap a 24,5 centiméter hosszú, 21,8 centiméter széles és 8 milliméter vastag szeletre.

Méregdrága kincsként árulják a Hold egy darabját 20

Aki nem engedheti meg magának, hogy egy darabka Holdat vásároljon a nappalijába, annak sem kell csüggedni: Magyarországon bárki megtekintheti a Föld kísérőjének egy aprócska darabját a Magyar Természettudományi Múzeumban.