Minden korábbinál nagyobb felbontású felvételeket készített a NASA a Napról. Az űrügynökség High-Resolution Coronal Imager nevű teleszkópja nagyjából 70 km-es objektumokat képes megkülönböztetni a Napon, ami elsőre ugyan nem hangzik túl soknak, de egy akkora égitestnél, mint Naprendszerünk egyetlen csillagja, már ez is előrelépést jelent az eddig elért eredményekhez képest.

Ilyen jó képek még sosem készültek a Napról 1

A felvételeket a University of Central Lancashire kutatói vizsgálják tovább. Ők tettek közzé néhány fényképet a Napról, melynek felszínén jól megfigyelhetőek a csillagot alkotó forró anyagok áramlásai. A friss képeken megfigyelhető a nagyjából 500 kilométeres szélességben áramló több millió fokos plazma.

Ilyen jó képek még sosem készültek a Napról 2

A tudósok egyelőre nem ismerik az áramlások mögött meghúzódó pontos okokat, de azt tudják, hogy a forró gázok körüli mágneses mezőnek köze van az anyagok mozgásához. A kutatás segíthet megérteni, hogyan alakulnak ki az ilyen áramlások, és ezek milyen összefüggésben állnak a földi életet is befolyásoló napkitörésekhez.

Ilyen jó képek még sosem készültek a Napról 3

A jobb felső sarokban a Föld méretarányos képe látható