A hidegháború szovjet és amerikai oldalon sem csak a fegyverkezésről, hanem a védekezésről is szólt. Míg a vörösök gyakorlatilag egy függőleges metróalagutat fúrtak, hogy oda rejtőzzenek el egy esetleges külső támadás esetén, a tengerentúlon menedékként egy hegy gyomrát vájták ki.

Az Egyesült Államok lakossága az 1960-as évek végéig körülbelül 200 ezer házi rejtekhelyet épített arra az esetre, ha bekövetkezne a baj. Ezek a számok persze csak durva becslések, hiszen az ilyen dolgokról sokan még a szomszédjukkal sem beszéltek, tehát ennél jóval több bunker is lehet az emberek talpa alatt.

Sokan igyekeztek lakályos teret kialakítani esetleges kényszerotthonukban. A rengeteg bunker közül kiemelkedik az Avon kozmetikai cég egykori vezérének, Girard B. Hendersonnak a rejtekhelye, aki nagyon félt attól, hogy a hidegháború eseményei eldurvulnak. Az 1970-es években meg is épült extravagáns bunkere Las Vegasban.

Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 3
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 4

Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború

Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború

Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 13
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 14
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 15
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 16
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 17
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 18
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 19
Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 20
Fotó megosztása:

A nyolc méterrel a föld felszíne alatt található 465 négyzetméteres ingatlan gyakorlatilag egy mélyben megépített villa, melyben egy konyha, tágas hálószobák, hat fürdőszoba, egy jakuzzi és még egy táncterem is található, így a tulajdonos többedmagával üthette volna el az időt. A helyiségek berendezése szinte érintetlen maradt az elmúlt közel fél évszázad során, így megmutatja, milyen is volt a luxus életérzés a 70-es évek Amerikájában.

Ebbe a bunkerbe bújt volna Amerika krémje, ha eldurvul a hidegháború 21

A természet “közelségét” egy műkert biztosítja, műsziklákkal és -fákkal, valamint kézzel festett háttérelemekkel. Az egész komplexum nemrégiben 18 millió dollárért (5,8 milliárd forintért) eladósorba került. Tökéletes választás kissé paranoiás gazdagoknak, akik szeretnének retró környezetbe visszavonulni a világ fenyegetései elől.