1998-ban kezdődtek meg a Château de Guédelon építési munkálatai Franciaországban. A Párizstól közel 200 km-re délre fekvő vár nem a beruházók vagy a munkások miatt épül lassan: a tervek szerint mindent úgy csinálnak, mintha 800 évvel ezelőtt lennénk, csak olyan alapanyagokkal és módszerekkel dolgoznak, melyek már a 13. században is léteztek.

Középkori módszerekkel épül egy francia vár 1
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 2

Középkori módszerekkel épül egy francia vár

Középkori módszerekkel épül egy francia vár

Középkori módszerekkel épül egy francia vár 12
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 13
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 14
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 15
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 16
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 17
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 18
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 19
Középkori módszerekkel épül egy francia vár 20
Fotó megosztása:

Az építkezés környékén nem is látni egyetlen darut vagy teherautót sem, de a szerszámok sem modern, elektromos árammal működő darabok. Az ötven mesterember pontosan úgy dolgozik, mint elődeik: kézifűrésszel vágják a deszkákat és a léceket, valamint faszekéren szállítják az építőanyagokat. Mindezt korhű ruhákban teszik, a legnépszerűbb viselet a gyapjúoverall.

Középkori módszerekkel épül egy francia vár 21

A hosszúra nyúló építkezés költségeit az idelátogató turisták finanszírozzák, akik egyfajta élő történelemórát láthatnak, ráadásul beszélgethetnek is a munkásokkal. Évente átlagosan 300 ezer látogató keresi fel a helyszínt, a turizmusnak köszönhetően pedig évente ötmillió euróból készülhet tovább a kastély. A munkálatok a lassú tempó miatt várhatóan 2030-ig is elhúzódnak, de már egészen sok épületrész elkészült, ahogy az a képeken is látható.

Középkori módszerekkel épül egy francia vár 22

A château tervezésekor az ötletgazdák archeológusokkal, történészekkel és építészekkel is konzultáltak, csak ezek után vágtak bele a projektbe. A középkori erődökhöz képest az egyetlen lényeges eltérés a biztonsági rendszerek terén fedezhető fel: a várhoz telefonvonalat vezettek, ha baj történne, illetve a munkásoknak védőszemüveget, acélbetétes bakancsot és sisakot kell viselniük, ha dolgoznak.

Középkori módszerekkel épül egy francia vár 23