Eredetileg 2018-ban akarták munkába állítani, ám valamilyen oknál fogva mindig csúszott a világ eddigi legjobb űrteleszkópjának elkészülése. A James E. Webbről, a NASA második igazgatójáról elnevezett szerkezetet az amerikai, a kanadai és az európai űrügynökségek közös erővel építik.

Elképesztően drága lesz a Hubble utódja 1

A grandiózus projekt eddigi költsége körülbelül 10 milliárd dollárra (3272 milliárd forintra) rúg. Ez az összeg ráadásul a koronavírus-járvány miatt valószínűleg tovább fog növekedni, ugyanis a NASA bejelentette, hogy leállította az űrtávcsővel kapcsolatos munkálatokat.

Elképesztően drága lesz a Hubble utódja 2

A teniszpálya méretű objektumot hatszögletű tükrökkel borították be, melyek a kamerák érzékelőibe juttatják a világűr fényeit. Mivel a távcső 13 milliárd fényévnyire is “ellát”, a kutatók abban bíznak, hogy segítségével többet megtudhatnak világunk, illetve a galaxisok keletkezéséről.

Elképesztően drága lesz a Hubble utódja 3

A távcső egyik fő alapanyaga egy ritka anyag, a berillium. Ez a fém a negyedik legkönnyebb ismert anyag, a periódusos rendszerben csak a hidrogén, a hélium és a lítium előzi őt meg. Tömege mellett azért esett erre az építőanyagra a kutatók választása, mert rendkívüli módon ellenáll a hőingadozásnak, így küszöbölik ki az űrteleszkóp szerkezetváltozásait. Munkahelye a Földtől 1,5 millió kilométerre található második Lagrange-pontnál lesz, innen akár egyszerre száz különböző égitestet is megfigyelhet és követhet kameráival.

Elképesztően drága lesz a Hubble utódja 4