Sorra állnak le a hatalmas forgalmat bonyolító fapados légitársaságok a koronavírus miatt, az utóbbi években brutálisan felívelő légi forgalom hatalmasat esett az elmúlt két hétben. A brit gyökerű, de Ausztriában bejegyzett Easyjet is teljes leállást jelentett be.  A diszkont légitársaság egyelőre nem tudja, hogy mikor indulhatnak újra a menetrend szerinti járatokat, az Easyjet folyamatosan vizsgálja ennek lehetőségét.

Az Easyjet Európa második legnagyobb diszkont légitársasága, 2019-ben 337 repülőgépével 95 millió utast szállított és 350 millió font (142 milliárd forint) adózott eredményt ért el. A Brexit miatt a légicéget részben Ausztriába költöztették át. Európában egyebek között eddig a Ryanair, a Brussels Airlines, az Austrian Airlines, a Transavia, a SAS Scandinavian, az Air Dolomiti állt le teljesen.

A tavalyi évvel összehasonlítva látszik igazán látványosan az óriási különbség. Így nézett ki 2019. március 31-e és  2020. március 29-e légi forgalma:

A pontos számok is mutatják a folyamat komolyságát, A Flightradar24 blogbejegyzéséből kiderült, hogy 55 százalékkal kevesebb kereskedelmi járat indult 2020 márciusának második felében a 2019-es átlaghoz viszonyítva. Március 14-én még több mint 172 ezer járatot regisztráltak az oldalon, a hónap végére viszont a 70 ezres tartományba csökkent ez az érték.

Ez pedig csak a kezdet, áprilisban már egy teljes hónap fogja mutatni a leállás következményeit, erre az időszakra még több járat törlését jósolják a Flightradar24-en. 

 

Kiürült Európa felett az ég, alig van repülő 1

A beszakadás mértéke az éves átlagokkal összevetve látványos igazán. Minden évben egyenlő ütemben bővült a járatok száma, de idén, március közepén mintha lekapcsolták volna a villanyt. (forrás:Flightradar24.com)