Számos, a The Beatles zenekarhoz kötődő emléktárgy kerül kalapács alá április tizedikén egy kaliforniai aukciósház online árverésén. A gombafejűek rajongói többek között olyan tételekre licitálhatnak, mint a Hey Jude kézzel írott dalszövege, vagy John Lennon kordbársony nadrágja.

Az aukción új gazdára talál néhány négyzetméternyi deszka is. Ezeken a léceken lépett fel először a zenekar is, ám az vita tárgyát képezi, hogy ez mikor is történt. A liverpooli Lathom Hall színpadán ugyanis többször, több felállásban is koncerteztek a zenekar tagjai, először még az 1950-es évek végén. Ekkor még csak John Lennon, George Harrison és Paul McCartney lépett itt színpadra The Quarrymen néven.

Különleges helyet foglalnak el ezek a lécek a zenetörténetben 1

A világhírűvé váló zenekar megalakulásának közvetlen előzménye egy 1960 májusi koncert volt ugyanitt, ahol már öten léptek fel, Stuart Sutcliffe-fel és Tommy Moore-ral kiegészülve. Ennek a formációnak nem volt hivatalos neve, de a show-t a The Silver Beats névvel hirdették, ami jól is sikerült. Az alakuló formációt visszahívták egy következő koncertre is, ám a megbeszélt időpontban ők éppen Skóciába utaztak. Az 1884-ben alapított szórakozóhely tulajdonosa megfogadta, hogy egy pár hónapig nem beszél a srácok koncertszervezőjével, ám a sikerek láttán meggondolta magát.

Különleges helyet foglalnak el ezek a lécek a zenetörténetben 2

Mire a banda legközelebb fellépett a Lathom Hallban, több névváltoztatáson is átestek. Ekkor született meg a végleges név, a The Beatles is, és így léptek fel 1961 első két hónapjában tíz alkalommal is az egykori filmszínházból kialakított táncteremben.

Különleges helyet foglalnak el ezek a lécek a zenetörténetben 3

Időközben a Lathom Hallt is felújították, de a színpad deszkáit nem dobták ki. A körülbelül 6 méter hosszú és 3 méter széles darab értékét a Julien’s Auctions 10 és 20 ezer dollár (3,2-6,4 millió forint) közé becsülte. A végső ár is ebben a tartományban lehet, figyelembe véve azt, hogy a tételre leadott eddigi legmagasabb ajánlat 7 ezer dollár, átszámítva 2,25 millió forint.