1977-ben az olasz Franco Maria Ricci beváltotta egy korábbi ígéretét, melyet argentin barátjának, az író Jorge Luis Borgesnek tett, és megalkotta útvesztőjét. Az észak-olaszországi Fontanellato nevű kisvárosban megépített létesítmény a világ egyik leghosszabb labirintusa lett: a nyolc hektáron elterülő bambuszsövények között a jó útvonal több mint három kilométer hosszan tekereg.

Furcsa okból született meg a labirintusok királya 1

A képre kattintva galéria nyílik

Az útvesztő megépítéséhez körülbelül 200 ezer növényt ültettek el. A 30 centistől a 15 méteres magasságig előforduló strapabíró növényből az egyszerű folyosóktól kezdve a tekervényes alagutakon át több különböző formát kialakított a tervező. A kikapcsolódást az építészeti látnivalók teszik teljessé, melyeket egy nemzetközileg is ismert tervező álmodott meg, a római kori villák és fürdök által inspirálódva.

Furcsa okból született meg a labirintusok királya 2

Labirintusok terén Magyarország sem áll rosszul. Ópusztaszeren tekereg a világ harmadik leghosszabbja, mely a Csillagösvény nevet viseli. Itt a jó útvonal hossza 3500 méter, de aki nagyon belemélyed a barangolásba és minden folyosót bejár, akár 4810 métert is gyalogolhat.

Furcsa okból született meg a labirintusok királya 3

A Csodaszarvas Labirintus felülről

A területen található útvesztők természetes alapanyagokból, fűzfából és fagyalból készültek. Az élménypark környezetbarát módon igyekszik szórakoztatni az ide látogatókat: az áram előállításához a nap energiáját is hasznosítják és víztakarékos csepegtető öntözéssel nevelik a sövényültetvényünket.

Furcsa okból született meg a labirintusok királya 4