King of Cool – ez volt a beceneve Steve McQueennek, az 1960-as és 1970-es évek egyik legnépszerűbb amerikai színészének. A fiatalkorában még a haditengerészetben is megforduló színésznek balhés gyerekkora volt: apját sosem ismerte, javítóintézetben is járt és viselkedése miatt is szerelték le.

Az alkalmi munkák után a művészet jelentette a stabil pontot az életében, néhány kisebb színházi és filmes szerep után 1958-ban kapta meg az első főszerepét A massza című sci-fi alkotásban. A hollywoodi producerek azonban A hét mesterlövész 1960-as megjelenése után kezdtek el kopogtatni ajtaján.

90 éves lenne a színész, akit a legtöbb autóbolond szeret 1

Ezután jelentek meg azok a filmek, melyek miatt az autós közösség egyik örök kedvence marad a színész. A nagy szökés motoros jelenete, valamint a San Franciscó-i zsaruban a Bullitt küzdelme a Chargerrel örökre beégett sokak emlékezetébe.

A kritikusok körében nem túl népszerű Le Mans főszereplője a filmvásznon kívül is imádta a benzingőzt. Szenvedélyes autó- és motorversenyző volt, mintegy hatvan járművel a birtokában. A színész ragaszkodott hozzá, hogy a járműveket ő vezesse a forgatások idején, nem kérte a dublőrök segítségét.

Steve McQueen 1980. november 7-én halt meg tüdőrákban a mexikói Juárezben, hamvait a Csendes-óceánba szórták. Halálának közvetett oka nagy hobbija, az autóversenyzés volt, betegségét a versenyeken viselt tűzálló azbesztmellény okozta. 1986 óta csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek Sétányát, bekerült a motorsport dicsőségcsarnokába is.