Harmadik egymást követő éve Finnország a legboldogabb ország a világon – derült ki az ENSZ jelentéséből, amely 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Magyarország az 53. helyen áll a listán.

“Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben” – jelentette ki pénteken Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve, hogy Finnország idei “győzelme” különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

Az észak-európai országban eddig 450 koronavírusos esetet regisztráltak, haláleset nem történt.

A koronavírus-járvány kitörése előtt készített 2020-as World Happiness Report 2017 és 2019 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak “boldogságát” tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók alapján vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A tízes élmezőnyben Finnország után Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg következik a sorban. Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok a 18. helyen végzett.

“Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség” – húzta alá közleményében Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.