Bernard és François Bechet 1952-ben találták fel saját hangszerüket, mely a Cristal Baschet nevet kapta. A francia testvérpár alkotása sci-fi-filmekbe illő hangokon szólal meg, de az ügyes kezű zenészek fülbemászó dallamokat is el tudnak játszani a furcsa kinézetű zeneszerszámon.

Földöntúli hangja van ennek a hangszernek 1

A hangszer egy nagy lapos fémlapból, üvegrudakból és az ezeket összekötő fém, fa, valamint üvegszálas anyagokból áll. Megszólaltatásához nedves kezek kellenek: a vizes ujjak végighúzása után az üvegrudak bizonyos frekvencián elkezdenek rezegni, az összekötő elemek pedig ezt a rezgést továbbítják a nagy fémlapok felé. Ez egyfajta hangszóróként viselkedik, így hangosítva fel az eredeti rezgést.

Földöntúli hangja van ennek a hangszernek 2

A hangmagasságot a rudak hosszúságával lehet szabályozni. Egy-egy ilyen hangszer akár 56 különböző módon behangolt üvegrúdból is állhat, és akár hat oktáv terjedelmű is lehet.

1993 óta már azt is oktatják, hogyan kell ezen a különleges hangszeren játszani. A Cristal Baschet több film, színházi darab és táncmű zenéjében feltűnt már a feltalálása óta eltelt közel hetven évben.