A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések keretében a hatóságok világszerte igyekeznek korlátozni az emberek szabad mozgását, ezzel is lassítva a vírus terjedését. 1969-ben, az első holdra szállás után az Apollo-11 legénységét is karanténba helyezték: Neil Armstrong, Michael Collins és Buzz Aldrin három hetet töltöttek a világtól elzárva egy fémbódéban.

Ezt tanácsolja a Holdon is járt űrhajós a koronavírus idejére 1

Richard Nixon amerikai elnök köszönti Neil Armstrongot, Michael Collinst és Buzz Aldrint a karanténjukban

Akkoriban még jóval csekélyebb tudása volt az emberiségnek a Holdról, így a NASA elővigyázatosságból elzárta a három asztronautát, nehogy véletlenül valamilyen űrbéli kórokozót magukkal hurcolva a Földre kiirtsák a világot. Később persze kiderült, hogy a félelem alaptalan volt, a Holdon nincs semmilyen élet.

A jelenlegi helyzet kapcsán Buzz Aldrin visszaemlékezett az eseményekre. “Nos, Mike Collins és én edzettünk és kocogtunk egy kicsit” – mesélte az Apollo-11 holdkomppilótája. “Észrevettünk egy kis repedést a padlón, ahol a hangyák ki-be mászkáltak” – tette hozzá. A lakókocsiból kialakított mobilkarantén baj esetén haszontalan lett volna, hiába volt légszűrővel is felszerelve, ami elvileg nem engedett volna ki semmilyen kórokozót.

És hogy mit tesz a jelenleg 90 éves Aldrin? “Ülök a seggemen és bezárom az ajtót” – mondta.