Két centinél is kisebb annak az ősmaradványnak a koponyája, melyet egy kínai kutatócsoport talált nemrégiben egy borostyán belsejében. A The Nature-ben bemutatott madárszerű állat akkora lehetett, mint egy méhkolibri, a világ legkisebb madara, amelynek testhossza 6 centiméter, testtömege 1,6-2 gramm.

Ilyen kicsi dínót még nem látott a világ 1

A méhkolibri a világ legkisebb madara

A megkövesedett maradvány felfedezése segíti a tudósokat annak megértésében, miként fejlődtek ilyen kicsiny termetűvé ezek az élőlények. “A madarak egy teljesen új eredetét tárja fel nekünk” – idézte a tudományos folyóirat honlapja Jingmai O’Connort, a kínai tudományos akadémia paleontológusát, a tanulmány társszerzőjét, aki kutatócsoportjával új fajként és új nemként írta le az állatot. Az Oculudentavis khaungraae nem neve azt jelenti, hogy “szemfogas madár”. A dinoszaurusz valószínűleg 28 gramm súlyú lehetett és 5 centiméter hosszú, a földtörténeti középidőben élt, amely 250-65 millió éve volt.

Ilyen kicsi dínót még nem látott a világ 2

Majdnem, mint a Jurassic Parkban (nem, nem lehet belőle dínókat tenyészteni)

A fosszíliát Mianmar északi részén, Kachin szövetségi államban találták, kora 99 millió év. “Páratlanul jó állapotban maradt fenn” – mondta O’Connor. Kicsiny csőrében tucatnyi éles fog van, amiből azt feltételezik a kutatók, hogy rovarokra és más apró gerinctelen állatra vadászott. Két nagy szeme kidudorodott a koponyából, ami azt jelenti, hogy a modern ragadozókkal ellentétben, nem volt binokuláris látása.

O’Connor szerint egy madárról van szó, a koponyának olyan alakja van, ami csak a madarakra és egyes dinoszauruszokra jellemző. “Nincsenek azonban olyan koponyajellegzetességek, amelyek meghatároznák a madarakat, ezért lehet egy dinoszaurusz is, vagy valami más” – tette hozzá.

A tanulmányhoz kapcsolódó szerkesztőségi cikkben Roger Benson, az Oxfordi Egyetem földtudományi karának kutatója arról írt, hogy a felfedezés arra utalhat, a madarak kis testmérete az eddig véltnél korábban alakult ki.
“Ez a felfedezés azt jelzi, hogy a késő jura időszakban (201-145 millió éve) nem sokkal kifejlődésük után a madarak már elérték minimális testméretüket.”