A pénznek a történelem során változatos formái voltak. Manapság mindenkinek a lapos érmék, a papír alapú bankjegyek, illetve a bankkártyák, mint virtuális pénz ugrik be először, ha valamilyen fizetőeszközre gondol. A kanadai királyi pénzverde azonban tovább bővíti a fogalomhoz társított tudásunkat egy nem szokványos formájú érme kibocsátásával.

Gyémánt alakú pénzt adtak ki Kanadában 1

A gyémánt alakú pénz 99,999%-os tisztaságú ezüstből készült. A 85 grammos fizetőeszköznek alakja miatt nincs hagyományos fej-, illetve írásoldala, így a gyémánt felső lapjára került II. Erzsébet arcképe, aki nemcsak az Egyesült Királyság királynője, de a kanadai monarchián kívül még 15 másik, független országnak is az uralkodója.

Gyémánt alakú pénzt adtak ki Kanadában 2

Az ezüstpénz értékét tovább növeli egy valódi gyémánt: a 0,20 karátos drágakő az egyik utolsó, amit a már bezárt észak-ontariói Victor Mine bányában találtak. A 700 példányban elkészült érme névértéke 50 kanadai dollár, átszámítva körülbelül 10 800 forint, ám ennél sokkal többért, egészen pontosan 1499 kanadai dollárért, átszámítva közel 325 ezer forintért lehet megvenni a különleges fizetőeszközt.