Ránézésre nem lehet megmondani a NovaMeat marhaszeletéről, hogy semmi köze nincs az állatokhoz. A spanyol startup étele 3D-nyomtatással készült, és textúraszinten is teljesen megegyezik egy igazi marha húsával. A cég a növényi eredetű fehérjék mikroszkopikus szintű finomhangolásával érte el a színben is tökéletesen megegyező eredményt.

A NovaMeat alapítója, Dr. Giuseppe Scionti elárulta, hogy gyógyászati szempontból vizsgálta az állati kötőszöveteket, amikor felfedezte, hogy a növényi fehérjék módosításával húsos textúrák előállítása is lehetséges. Szemben a már működő, szintén műhúsban utazó vállalatokkal, az állatorvos cége a 3D-nyomtatás mellett tette le a voksát.

Itt az első nyomtatóval készített műhús 1

A technológia segítségével már 2018-ban készítettek egy kezdetleges húsdarabot, de a nemrég bemutatott 2.0-s verzió sokkal jobban hasonlít egy valódi hússzeletre. A vállalat célja egy olyan növényi alapú steak előállítása, mely minden tekintetben felveheti a versenyt egy valódi marhaszelettel, és tápanyagtartalomban sem marad le attól.

Itt az első nyomtatóval készített műhús 2

Az így készülő húsok az alapító szerint még idén a piacra kerülhetnek, és gépeikkel óránként 10 kiló műsteaket tudnak majd előállítani.