A kutatók szerint már időszámításunk előtt 5500 évvel, az ókori Egyiptom területén is főztek sört. Ezt számos régészeti lelet bizonyítja, azonban izraeli tudósok minden korábbi kutatásnál továbbmentek, és kiderítették, mit is ittak pontosan elődeik.

A Jeruzsálemi Egyetem két kutatója, Ronen Hazan és Yuval Gadot 5000 éves agyagedényekből nyert ki élesztőmaradványokat, melyeket azon a területen találtak, ahol a Biblia szerint egykor Gáth városa feküdt. Innen származott Góliát is, akit Dávid egy parittya segítségével győzött le.

A tudósok nyolc hétig főzték a sört az ókori élesztő felhasználásával. Az erjedés igen hamar végbement, figyelembe véve az alapanyag korát. Az italt természetesen meg is kóstolták: a leírások alapján igen gyümölcsös ízű lett a sör, a dióra és a banánra hasonlítható leginkább az érzés. Másoknak nem jött be a főzet, egy véleményező az égett kenyér ízén kívül mást nem érzett.

Az egyetem kutatóit nem kedvetleníttették el a negatív visszajelzések, és befektetőket keresnek, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassák az elődeik által fogyasztott alkoholos italt.