Az egész világot lázban tartja a koronavírus: a Kínából indult járvány ellen mindenki megpróbál a lehetőségeihez mérten védekezni, ám egy fejlesztőcsapat pénzt csinál a vírusból. Létrehoztak ugyanis egy olyan kriptovalutát, mely figyeli a koronavírusos megbetegedések és halálozások számát a világban, értéke pedig ehhez igazodik.

A CoronaCoin egy Etherum-blokklánc alapú tokenrendszer. A programozók kibocsátottak 7,6 milliárd tokent (zsetont), melyekkel a vásárlók egy jogot szerezhetnek a valódi, értékkel bíró kriptopénzre. A Föld lakosságát szimbolizáló 7,6 milliárdos zsetonkészletnek azonban 48 óránként törlik, elégetik egy részét. Ez a rész éppen annyi, ahány új koronavírusos beteget, illetve halálesetet regisztrálnak a világban.

A fennmaradó zsetonok így egyre értékesebbé válnak, azaz egy nagy járvány nagy hasznot is hajthatna a befektetőknek. Néhányan attól félnek, hogy egyes befektetők szándékosan megpróbálják elősegíteni a vírus terjedését, de a fejlesztők nem tartanak ettől.

A projektet sokan etikátlannak tartják, ám a programozók a bevétel egy részét fel akarják ajánlani a koronavírus elleni küzdelemre. “Ez a célunk: felhívni a figyelmet, valamint segítsünk a vírus leküzdésében. Jelen pillanatban is kapcsolatban állunk egy biokémikussal, aki gyógyszerek fejlesztésén dolgozik. Ilyen és ehhez hasonló partneri kapcsolatokat akarunk kiépíteni” – mondta Sunny Kemp, a CoronaCoin csapatának tagja.