Az Arizonai Egyetem csillagászai fedezték fel, hogy a Holdon kívül egy másik égitest is kering a bolygónk körül. A NASA által alapított Catalina Sky Survey munkatársai, Kacper Wierzchos és Teddy Pruyne jelentették be Twitteren, hogy a számítások szerint már nagyjából három éve követ bennünket valami.

A hivatalosan 2020 CD3 (vagy C26FED2) névre keresztelt égitestet nem volt egyszerű észrevenni a sötét és végtelen világűrben, mérete ugyanis alig nagyobb, mint egy mosógépé. A becslések szerint a minihold átmérője 1,9 és 3,5 méter között lehet.

A felületi fényessége alapján szénben gazdag égitest tulajdonképpen egy, a világűr végtelenjében száguldó meteorit, ami bennragadt a Föld gravitációs mezejében. Megtalálását ez is nehezítette, ugyanis a “kívülről” érkező hold szabálytalan pályán kering bolygónk körül, ahogy azt az alábbi videó is mutatja.

A 2020 CD3 nagy eséllyel a Földön végzi, előbb-utóbb eléri a bolygó légkörét, és szerencsés esetben még ott el is ég. A Föld körül korábban is keringtek már rövidebb-hosszabb ideig miniholdak, melyek mind így végezték. Felfedezni azonban csak egyet fedeztek fel eddig, még 2006-ban, a többi ilyen esetre csak következtetni tudtak, miután a légkört elérte az adott égitest.