A szambaiskola nem csak színes díszletekkel és ragyogó kosztümökkel készült a parádéra, melynek idei témája a modern idők, hanem egyetemekkel együttműködve a legújabb technológiákat is bevonja fellépésébe.

A Carnival 4.0 nevű projekt keretében robotok fognak dobverőket osztogatni a dobosoknak, akik a túláradó lelkesedésükben gyakran törik el az eszközt fellépés közben. A virtuális valóság segítségével pedig azok is a verseny részeseinek érezhetik magukat, akik nem tudnak részt venni a karneválon: a népszerű közösségimédia-oldalakon a rajongók virtuálisan felölthetik a szambaiskola kosztümjeit.

“Rájöttünk, hogy nem elég beszélni a technológiáról, el is kell azt hoznunk a parádéra” – mondta Elcio Brito, a Carnival 4.0 projekt koordinátora. A projektben részt vett a Sao Paoló-i Egyetem, az FEI Egyetemi Központ és a Maua Műszaki Intézet, valamint különböző iparági partnerek, akik a hardvereket és szoftvereket biztosították a projekthez. A Rosas de Ouro már hét alkalommal nyerte meg a szambaiskolák riói versenyét.