Átlagosan 450 dollárba (140 ezer forintba) kerül a Sony legújabb generációs játékkonzoljának, a PlayStation 5 egyetlen példányának a legyártása. A Bloomberg jelentése szerint a DRAM és a NAND flashmemória-hardverek ára az, ami jelentősen megnövelte a gyártási költségeket.

A két drága összetevő megléte szükséges ahhoz, hogy a PS5-ön a játékok rendkívül gyorsan betöltsenek, és ne kelljen sok időt várakozással töltenie a játékosoknak. A laptopokban és okostelefonokban is megtalálható alkatrészek nélkül a Sony új konzolja biztosan lemaradna a versenyben a Microsoft mögött, akik szintén a közeljövőben jönnek elő az Xbox One utódjának szánt Xbox Series X-szel.

Az persze biztos, hogy a boltokban nem 450 dollárért vásárolhatjuk meg az új PlayStationt, hiszen a Sony sem egy szeretetszolgálat. A vételárra a PS4 adatai alapján lehet következtetni: a konzol gyártási költsége 381 dollár volt a jelentések szerint, és 400 dolláros kezdőáron volt elérhető 2013 novemberétől. Ez alapján a PS5 készítése 470 dolláros (145 ezer forintos) bolti ártól válik fenntarthatóvá.

Persze könnyen lehet, hogy az új konzolt így is áron alul vehetik meg a játékosok. 2006-ban, a PlayStation 3 esetében is ez történt: akkor 500 dollárért is hozzá lehetett jutni a 20 GB-os PS3-hoz, miközben 800 dollárnál is többe kerülhetett annak a gyártása. A Sony mégsem ment csődbe, a kiesett pénzt a játékszoftverek valamelyest visszatermelték.