A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park egyik legérdekesebb látványossága egy vízesés. A zuhatag nem látható az év minden napján, csak időszakosan kap elegendő vízutánpótlást. Ez az időszak decembertől áprilisig tart, a vízesés azonban februárban a legszebb.

A tél utolsó hónapjában ugyanis akad 7-10 olyan nap, amikor az aláhulló vízfal úgy néz ki, mintha tűzforró lávafolyam, vagy folyékony fém esne a mélybe.

Lávafolyammá változott ez a vízesés 1

A különleges jelenség nem minden évben látható, ugyanis speciális körülmények kellenek hozzá. A vízesés aranyszínűvé változásához elengedhetetlen a hó jelenléte, de nem fagyhat, mivel ekkor nincs a vízesésnek vízutánpótlása. Emellett az időjárásnak is klappolnia kell: verőfényes napsütésben, csak a megfelelő szögben ragyog így a zuhatag.

A jelenség rengeteg látogatót vonz ilyenkor a nemzeti parkba, emiatt szigorítani kellett a szabályokon is a környezet megóvása érdekében. Rengeteg látogató ráadásul azt hiszi, hogy egész évben így pompázik a sziklafal oldalán lefolyó víz, emiatt sokan csalódottan térnek haza.