A maharadzsák korát éljük, csak most globális online cégek élére ülnek a pórnép felett prosperáló félistenek. Jeff Bezos, az Amazon feje az egyik legnagyobb vagyonnal, hatalommal rendelkező ilyen egyén, aki épp most vett magának egy szerény birtokot David Geffen médiamogultól, Los Angelesben 165 millió dollárért. 

Mennyi pénz 165 millió dollár? Körülbelül 51,2 milliárd forint. Nagyjából ennyi hitelt adott az Európai Beruházási Bank (50 milliárdot kereken, de hagyjuk az aprót) Magyarországnak, ebből 8 új iskola épül, 16 iskola kibővül, 20 intézményben tornacsarnok létesül, 26 tanmedence jön létre, 17 új kézilabdacsarnok valósul meg.

Ha havi nettó 250 ezerért dolgozol, akkor mindössze 204 800 hónap kell ahhoz, hogy összegyűljön a pénz, minden fillért félrerakva. Neki nem kellett ennyi idő, hiszen az összeg jelenlegi vagyonának mindössze 0,8 százalékát teszi ki. Vagyis olyan, mintha az MNB által becsült átlagos magyar háztartás 30 ezer forintot költene a kinézett ingatlanjára. 

Folytassuk inkább a ház részleteivel, azok sem kevésbé izgalmasak. A 36 ezer négyzetméteres Warner Estate egy bizonyos Jack Warner számára készült az 1930-as években, aki a jól ismert amerikai filmgyár tulajdonosa volt. Tíz évig épült és a György-stílusú kastély mellé jár még valódi (nem mini) golfpálya, teniszpálya, vendégház, valamint egy garázsház saját szerelőműhellyel és töltőállomással.

Mindeközben az Amazon a nyugati világ egyik legkegyetlenebb munkáltatójának hírében áll, egyes raktárakban a dolgozók a szemetesekbe vagy műanyag flakonokba vizelnek, mert egyszerűen esélyük sincs kimenni a másik szinten, több száz méterre lévő mosdóba anélkül, hogy a termelési szintjük az elvárt alá csökkenjen.