A Liverpoolban található Philharmonic Dining Rooms a viktoriánus kor első angol sörözője, amely ilyen besorolást kapott. A hely a korszak jelentőségteljes emléke – mondta el Duncan Wilson, a Historic England állami hatóság vezetője.

A Phil becenevű kocsma épületét 1898-ban emelték Walter W. Thomas építész tervei alapján. Pompásan díszített kőhomlokzat és gazdagon díszített belső terek jellemzik. John Lennon egyszer arra panaszkodott, a Beatles sikerében az a legrosszabb, hogy többé nem ihat meg egy sört a Philben. Paul McCartney, amikor 2018-ben meglátogatta a várost, ahonnan a zenekar elindult a világhírnév felé, a pub vendégeit spontán fellépésével lepte meg.

A Philharmonic Dining Rooms már 1955 óta műemlékvédelem alatt állt, akkoriban azonban még csak másodosztályú kategóriába tartozott. Az első osztályú kategóriába kerülve olyan épületekkel áll egy szinten, mint a Buckingham Palota. Mivel a Phil néven emlegetett pub a hagyományosan elegáns angol kocsmaépítészet virágkorában készült, így a Beatles-legenda nélkül is védelemre érdemes. Utalva a szemközti koncertteremre, az ide betérőket nagy zeneszerzők neve fogadja, így Brahms és Liszt munkássága előtt is tiszteleg a liverpooli pub.

Eamonn Lavin, a Phil tulajdonosa szerint megtiszteltetés az új besorolás. Mint kifejtette, az egész világból érkeznek turisták, hogy megigyanak egy sört ebben a pubban. “Liverpool enélkül is meglehetősen érdekes város. Ez a hely csak a pont az i-re a turisták számára” – mondta.