Colorado állam egyik nagy múltra visszatekintő rendezvénye a Steamboat Winter Carnival, ahol már 107 éve ünneplik a résztvevők a téli sportok iránti szeretetüket. Az idei alkalomra a szervezők egy nagy dobással is készültek, ugyanis fellőtték a levegőbe a világ legnagyobb tűzijátékát.

Az eleinte sötét felvételen igen lassan halad a magasba a robbanószer, ám ez csak a látszat. A 1,5 méteresnél is nagyobb gömb jóval magasabbra repült átlagos társainál, de kellett is neki a hely a robbanáshoz. Végül nagyjából 1,5 kilométeres magasságig emelkedett az 1268 kilós behemót, melynek kilövéséhez egy 8 méter hosszú ágyúra volt szükség.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Steamboat Fireworks (@steamboatfireworks) által megosztott bejegyzés, Jan 24., 2020, időpont: 8:30 (PST időzóna szerint)

A hatalmas labda egyik legfontosabb része a külső héj volt, melyet 18-19 centiméter vastagságúra növeltek. A tűzijátékot építő csapat ugyanis 2019-ben is próbálkozott a rekorddöntéssel, de akkor túl hamar robbant be az akkor 1138 kilós labda.

A héjat egyébként hétköznapi ragasztószalagból készítették az alkotók, melyből 96,5 kilométernyit használtak el, hogy becsomagolják vele a fekete lőport is tartalmazó tölteteket. A tökéletes gömbforma eléréséhez egy saját gépet is alkottak, mely számítógép segítségével mindig a megfelelő irányba forgatta a labdát, megtartva annak alakját.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Steamboat Fireworks (@steamboatfireworks) által megosztott bejegyzés, Febr 1., 2020, időpont: 11:37 (PST időzóna szerint)