Hihetetlenül felkapta az internet népe azt a videót, melyet egy, a Déli-sarkon dolgozó tudós készített. John Andrew Higgins felvételén annyi látszik, hogy valaki egy 137 méter mély lyukba dob egy nagyobb jégdarabot. A csoda csak ezután következik, hallgassátok:

A különleges, westernfilmben hallható lövésekre hajazó hangokat a jég becsapódása okozza. A háttérben a Doppler-effektus áll: a hanghullámok, mire a kamera mikrofonjáig eljutnak, hosszú utat járnak be. Ez az út ráadásul igencsak szűk, így a hó- és jégfalon ide-oda verődve megváltozik a hanghullám frekvenciája és hossza. Így lesz az egyetlen puffanásból sok-sok különféle hang.

Így szórakoznak a tudósok az Antarktiszon – videó 1

A nyilak a hanghullámok útját jelölik

Hasonló jelenség játszódik le akkor is, amikor egy dudáló autó elhalad mellettünk. Ekkor a hang útvonalának hossza folyamatosan változik, és ezzel együtt a hangmagasság is.

De miért tátong az Antarktisz jegében egy óriási lyuk? Ezt a tudósok fúrták, akik a 800 ezer éves jégrétegbe azért fúrnak le, hogy a beszorult levegő összetételét elemezzék, megértve a légköri változásokat.