Folyékony hidrogén fogja hajtani a világ egyik leggazdagabb emberének újonnan vásárolt jachtját. Bill Gates, a Microsoft alapítója 645 millió dollárt, átszámítva közel 200 milliárd forintot költött 370 láb (112,7 méter) hosszú hajójára, mely az Aqua nevet viseli.

Az ötszintes jachton a tervek szerint 14 vendég és 31 fős személyzet fér majd el kényelmesen 2024-es vízre bocsátása után, de egy edzőterem, egy jógastúdió, egy szépségszalon, masszázsterem és egy medence is helyet kap a monstre luxushajón.

Hidrogénhajtású jachtot vett Bill Gates 2

A képre kattintva galéria nyílik

Az üzemanyagtartály látványossággá lép elő Bill Gates hajóján: a vendégek egy üvegfalon keresztül szemügyre vehetik azokat a tartályokat, melyekben egyenként 28 tonna, -253 °C-ra hűtött cseppfolyós hidrogén található. Az üzemanyagcellákból egyetlen végtermék távozik, ez pedig a víz, ami nem fogja szennyezni a világ óceánjait.

Hidrogénhajtású jachtot vett Bill Gates 3

Ennél jóval nagyobb Bill Gates új hajója

A hajó egy tank üzemanyaggal több mint 6000 kilométert képes megtenni óránként 17 csomós (31,5 kilométeres) sebességgel. Ez azt jelenti, hogy a Titanic útvonalát – igaz, nem túl gyorsan, de – tankolás nélkül teljesíteni tudja.