Az 1986. április 26-án Pripjaty és Csernobil városok melletti Lenin atomerőműben történt robbanás egyik legfontosabb utóhatása a radioaktív szennyezés miatt lezárt, evakuált terület, a zóna létrehozása. A kitelepített területet a 30 kilométeres zónaként emlegetik, de ez nem egy szabályos kör, a kijelölést a radioaktív kihullás határozta meg. 

A csernobili atomerőműhöz legközelebb eső pontja attól 30 km-re van, ugyanakkor nyugati irányban legalább 60 km távolságba is elnyúlik. A teljes területe körülbelül 2600 négyzetkilométer, ami majdnem megegyezik Nógrád megye területével. 

Tehát ezt kell elképzelnünk, amikor a zónára gondolunk, és ezért a zóna messze többet jelent, mint a képeken sokat látott, elhagyott pripjatyi panelházakat, vidámparkot. Sok kis falu is elhagyottan áll, és ezek közül több is akad, amit nagyjából elkerültek a fosztogatók. Sokkal több személyes, használati tárgy maradt itt, amiket érdekes és hátborzongató élmény lehet felfedezni az illegális kalandoroknak, akik gyakran kint is éjszakáznak a területen.