A mai filmgyártás biztosan nem tartana a jelenlegi szinten Auguste és Louis Lumière tevékenysége nélkül. A francia testvérpár hatalmas szerepet játszott a film történetében: gyakorlatilag ők találták fel a mozit, 1895-ben először vetítve mozgóképet fizető vendégek előtt.

A fivérek különböző, a film- és fotókészítéshez kapcsolódó találmányaik mellett az eszközöket használták is, több felvételük híressé vált. Egyik legismertebb alkotásuk A vonat érkezése címet kapta, és tulajdonképpen ezt is látjuk rajta: a Marseille mellett fekvő La Ciotat vasútállomására éppen befut egy gőzös.

A rövidfilm első vetítésén állítólag óriási pánik tört ki: az újdonságnak számító technológia rengeteg néző agyában összemosta a vetített képet a valósággal, és sokan azt gondolták, hogy a szerelvény átszakítja a vásznat, és hatalmas pusztítást okoz.

A felvétel nemrégiben újjászületett, hála egy lelkes Reddit-felhasználónak. Az eredeti némafilm minőségét jelentősen feljavította, 60 képkocka/másodperces sebességre és 4K felbontásúra. Némi hangot is kevert a videó alá, így megszületett A vonat érkezése 2020-ban.

A felvétel valamelyest eltér az eredetitől, azonban egy ekkora minőségi ugrást másképp nem lehetett kivitelezni, 1895-ben ugyanis jó, ha másodpercenként 24 képkockás sebességgel dolgozott a francia testvérpár. A 60-hoz hiányzó képkockákat neurális hálók segítségével alkotta meg.

A számítógép-alapú mesterséges neurális hálózatok képesek “megtanulni”, hogyan modellezzék az emberi agy viselkedését, például miként ismerjenek fel különböző tárgyakat, karaktereket. A számítógépnek innentől az volt a dolga, hogy jól lemodellezze a hiányzó képkockákon az emberek és a vonat mozgását, ami – ahogy a fenti videó is mutatja – igen jól sikerült.