A 2000-es évek második felében, amikor szélesebb körben is elterjedtek a nagyobb sávszélességű internetes kapcsolatok, sok fiatal számára a legnagyobb szórakozást az olyan online weboldalak jelentették, mint a Startlap Játékok. Az ilyen oldalak még manapság is léteznek, de az Adobe szoftverfejlesztő cég korábbi döntése megpecsételte a játékok sorsát.

A legtöbb ilyen programot ugyanis a Flash nevű szoftver segítségével készítették, melynek első verziója még 1996-ban jelent meg. Az Adobe úgy döntött, hogy 2020 végén a Flash végleg meg fog szűnni, ám ez nem azt jelenti, hogy már nem használhatjuk, egyszerűen csak nem frissítik többet.

Több tízezer netes játékot mentettek meg a pusztulástól 1

Mindenféle kategóriában megtalálhatta az ember a kedvenc játékát (a képen a Sports Heads: Racing menüje látható)

Ez természetesen magában hordozza a sebezhetőség lehetőségét, így a legtöbb böngésző alapértelmezetten tiltja az ilyen tartalmak megjelenését. Manapság a weboldalak 5 százalékán található valamilyen Flash-tartalom, és ez a szám csak tovább fog csökkenni ezután.

Így persze a játékok is odavesznek. Mielőtt még minden a süllyesztőbe kerülne, a Flashpoint nevű projekt résztvevői nekiálltak lementeni a régi játékokat, egy hatalmas online adatbázist létrehozva a böngészős játékokról. Eddig 36 ezer játékot sikerült megmenteniük, de a munka folyamatos, és bárki javaslatot tehet, hogy mentsék meg kedvenc online játékát.

A projektben megmentett eddigi játékok összesen 288 GB-ot foglalnak el, ez sokat elárul a programok fejlettségéről és kidolgozottságáról. A játéktörténelem aprócska, de sokak számára fontos szelete egyébként új formában, de tovább él telefonjaink képernyőjén, számos játék egy az egyben egy korábban a böngészőkből elérhető program, vagy annak továbbfejlesztett változata.