A Rolls-Royce a föld és az ég után az energiaszektorban is szeretné megmutatni magát: január 24-én egy rádióinterjúban Paul Stein, a márka műszaki vezetője elárulta, hogy egy konzorcium tagjaként hamarosan 15 mini atomreaktort készítenek és üzemeltetnek majd Nagy-Britanniában.

A moduláris szerkezeteket teherautókon is lehet majd szállítani, egy-egy ilyen reaktor pedig közel félmillió ember energiaigényét ki tudja szolgálni. Az évi 440 MW-os teljesítményre 60 évig alkalmas mini reaktor a brit gazdaság teljesítményére is jótékony hatással lesz a becslések szerint, körülbelül 40 ezer új munkahelyet teremtve 2050-ig.

A nagyobb, drága atomerőművekkel szemben ez a megoldás sokkal olcsóbb, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátástól sem kell tartani, a technológia teljesen karbonsemleges.

A Földön jelenleg 448 atomreaktor üzemel, de 53 építése jelenleg is folyamatban van. Ezek többsége Európa keleti felében (többek között Magyarországon) és Ázsiában épül, de Kínában több reaktor épül, mint a világ többi részén összesen.