Az űrkutatás állandó témája a Hold- és Mars-utazás, illetve a hosszabb ideig tartó letelepedés a bolygókon. Előbbi még úgy-ahogy megoldható a mai technológiával, ám utóbbira eddig nem született meggyőző megoldás. A NASA tudósai is serényen dolgoznak a lakhatási kérdésen. Az űrügynökség szerint a jövőben gombából épülhetnek házaink, ráadásul ez nem csak az idegen bolygókon oldható meg, hanem a Földön is működne.

Gombaházakban lakhatunk a Marson 1

Ötletük első hallásra nagyon szokatlanul hangzik, de a vállalaton belül nagyon is komolyan veszik a projektet. “Jelenleg olyanok vagyunk, mint a teknősök” – magyarázta a kutatás vezetője, Lynn Rothschild. “A hátunkon kell vinnünk az otthonunkat. Ez a terv megbízható, de hatalmas energiaköltséggel jár. Ehelyett gombákat tenyésztenénk, hogy építsék meg lakhelyeinket, mire odaérünk.”

A számítások szerint ezzel a módszerrel jelentősen csökkenteni lehetne a szállítási terheket. Az épületek vázát természetesen így is el kellene valahogy szállítani, de a gombának csak vízre van szüksége a növekedéshez. Így a vázszerkezet megfelelő helyeit gombafonalakkal összekötve kész falak születnének, és már kész is lenne a lakás a Marson vagy a Holdon.

Gombaházakban lakhatunk a Marson 2

Gombahokedli

A falakon túl a berendezési tárgyak is készülhetnének gombából. 2018-ban például a kutatóknak sikerült egy ülőalkalmatosságot növeszteniük mindössze két hét alatt. Amikor megfelelő méretűre nőtt a gomba, megsütötték, hogy a gombafonalak ne nőjenek tovább.

Gombaházakban lakhatunk a Marson 3

Gombatégla

A tudósok szerint a gombából, kerti hulladékból és farostból készült téglák ellenállóbbak a betonnál a környezeti hatásokkal szemben, kevésbé szennyezőek és jobban is szigetelnek. Az ilyen alapanyagokból készült földi házak fenntarthatóbbak lehetnek hagyományos társaiknál, ugyanis víz és szén-dioxid felhasználásával oxigént is termelhetnek.