Saját korábbi világrekordjukat döntötték meg a Purdue Egyetem munkatársai, amikor egy mikroszkopikus méretű, leginkább egy súlyzóra hasonlító objektumot percenkénti 300 milliárdos fordulatra gyorsítottak. A korábbi rekord sem volt egyébként piskóta, az indianai felsőoktatási intézményben 2018 júliusában 60 milliárdos fordulatszámig jutottak.

Ezeket a hatalmas számokat elsőre nem olyan egyszerű tisztába tenni, szinte alig van olyan eszköz életünkben, mellyel összehasonlítható ez a fordulatszám. A Forma-1-es motorok a V10-es korszak végén 19-20 ezret forogtak, míg a legújabb fogorvosi fúrók elérhetik akár az 500 ezres percenkénti fordulatot is, de ez is semminek tűnik az amerikai “súlyzóhoz” képest.

Ez a világ leggyorsabban forgó objektuma 1

Ez az apró súlyzó forog eszeveszettül gyorsan

A két évvel ezelőtti sebesség ötszörösét ugyanazzal a technikával érték el, csak a méreteket vették az akkorinál kisebbre. A nanoméretű szilícium-dioxidból készült objektumot vákuumban pörgették fel két lézersugár segítségével. Az egyik feladata az, hogy egy helyben tartsa a súlyzót, míg a másikkal az egyik golyóra céloznak. Utóbbi fénynyaláb fotonjai, amikor elérik a tárgyat, erőt fejtenek ki rá, így forgatják meg a szilícium-dioxidot.

Normál esetben ez az erő elenyésző, hiszen a Napból jövő sugarak esetén sem érezzük azt, hogy tol el bennünket, de vákuumban ez már teljesen más, hisz még a levegő sem lassít. A fénynyomásnak nevezett jelenséget egyébként Johannes Kepler figyelte meg még az 1600-as években, amikor az üstökösök körül kialakuló csóvát nézte. Ezek a fényes csíkok mindig a Nappal ellentétes oldalon jelennek meg a fény nyomása miatt.

A lézeres gyorsítógép a fejlesztők szerint a világrekorddöntésen kívül egyéb tudományos célokra, elsősorban kvantumfizikai kutatásokra is használható.