Első ránézésre semmi sem indokolja a H. Moser & Cie órájának, az Endeavor Tourbillon Concept Vantablacknek a 75 ezer dolláros (22,5 millió forintos) vételárát. Az időmérő eszközt aligátorbőrből készült szíjjal lehet a csuklóhoz rögzíteni, a fekete számlap egy fedetlen része pedig betekintést enged az óra mechanikájába.

A ránézésre egyszerű órából mindössze 50 darabot készítettek a svájci mesterek. Különlegességét éppen a fekete számlap adja: a Vantablack nevű anyagból készült rész jelenleg a világ legfeketébb anyaga. Az alapanyag rendkívül drága. A Vantablacket még a NASA fejlesztette ki egy évtizeddel ezelőtt, és a fény 99,96%-át képes elnyelni. Az óra számlapjára is csak egy vékony réteg fényelnyelő anyag került, a munkálatokat az Egyesült Királyságban egy nanotechnológiában jártas cég végezte.

Ennél feketébb dolog jelenleg nincs a világon 1

A Vantablack-réteg apró csövecskékből áll össze, melyek az emberi hajnál 3500-szor vékonyabbak. A fény elnyelésében ezek az apró csövek hatalmas szerepet játszanak. Az anyag felszínét elérő fénysugarak “csapdába esnek” a csövekben, így szinte semmi nem verődik belőlük vissza.

Emellett a tény mellett már eltörpül az a tény, hogy az óra háza 18 karátos fehéraranyból készült, de kit is érdekel ez, amikor űrtechnológiát hordhatunk a kezünkön.