Központi kérdéssé vált a húsevés, és már nem csak etikai, állatjóléti okokból. A szakértők szerint a klímaváltozás egyik kiváltó oka az intenzív állattartás, és amíg minden hamburgerbe valódi hús kerül, addig ez nemigen fog változni.

Ezért nagy érdeklődés követi az alternatívákat fejlesztő cégeket, mert aki először előáll az olcsó, húsízű kamuhússal, az megnyeri a tömegeket. Elvégre nem a 14 órán át füstölt, zamatos marhaszegyért megyünk a mekibe, hanem azért, hogy ne haljunk éhen.

Ezt a lécet kell megugraniuk az olyan vállalkozásoknak, mint az Impossible Foods, ami jó úton halad a célja felé. Ami tulajdonképpen a lehetetlen, nekik mégis sikerült, egy olyan kamu húspogácsát  kifejleszteni, ami teljesen növényi alapú, gluténmentes, mégis benne van az a protein- és vasmennyiség, ami a normál marhahúsban megtalálható. 

Megkóstoltuk a húsízű hamburgert, ami nem húsból készült 1

A fenntarthatósága egy ilyen növényi alapú kamu hús gyárnak még kérdés, de valószínűleg ez is kiderül a közeljövőben

Amikor pedig kopogó szemmel, lejárt lábbal áll sorba az ember a falatért, akkor az a legjobb pillanat, hogy teszteljük a hatékonyságot. Mert a gyorskaja tényleg nem a morfondírozásról szól, és én sem sokat gondolkodtam, amikor kezembe nyomták a lehetetlen burgert. 

Íze, állaga, vizuális megjelenése alapján az itthon is elérhető gyorsétteremláncok jobbjai közé sorolható be. Ha pár év múlva az ölünkbe dobják a drive-in ablaknál, és ugyanannyit fizetünk, mint leölt marhából gyúrt társaiért, akkor nem lehet okunk panaszra.

Megkóstoltuk a húsízű hamburgert, ami nem húsból készült 2

Nem hús, de nem ám!

A kóstolásra elkapott burger mellett az idei sztár a szintén egyéb anyagokkal imitált sertéshús volt. Ebben sincs glutén, állati hormonok és antibiotikum. Egy nagyjából 10 dekás adagban 16 g protein, 2,7 mg vas, 13 g zsír (ebből 7 g telített zsír) van, és 220 kalória.

Állítólag az is rendben van, nyilván ízlés kérdése, van, akinek túl sós, van, akinek nincs rendben az állag, de sertéshúsból készítve is lenne ekkora szórás végeredményben. 

A média zabálja

A hamburgere első verzióit még a tavalyi CES Tech Show-n osztották szét, és azóta mindenki rápörgött a témára. 300 médiatermék írt akkor róla az első 12 órában, és a hírvonat azóta sem állt meg, idén a sertéshús tartotta fenn az érdeklődést, de már szállingóznak az információk a valódi piacra lépésről. 

Mert az Impossible Foods eddig csak a nagy ígéretekről szólt, a termékeiket eddig csak korlátozott számban lehetett kapni, az Egyesült Államokban. Először a Burger King látott fantáziát a dologban, és 2019 augusztusában jött az Impossible Whooper, ami látható, ötszázalékos forgalomnövekedést hozott az adott éttermekben. Így nem csoda, hogy jön a kolbászos Croissante is januárban, 139 Burger King étterembe.

Megkóstoltuk a húsízű hamburgert, ami nem húsból készült 3

A konkurencia sem alszik, a egyre élesebb, a szintén kamu húsban utazó Beyond Meat az Egyesült Államokban szintén erős márkának számító Dunkin’s-szal állt össze, szintén reggelire kínálnak utánzott húsos szendvicset. 

Ez pedig egy új front, mert abszolút nem a vegetáriánusoknak akarnak új opciót kínálni, hanem inkább azoknak, akik tudatos döntés helyett csak a jól megszokott, fűszeres, sós, szaftos hamburgerükre vágynak, amit terpeszállásban pergetve betolnak, és mehet a nap tovább.