Tiger Woods, Michael Jordan és Floyd Mayweather után Roger Federer a negyedik sportoló a világon, akit dollármilliárdossá tett sportága. A svájci teniszcsillag az idei szezonban biztosan belép azok körébe, akiknek bankszámláin az összeg legalább 10 számjegyű.

A 38 éves Federer profi karrierjének 1999-es kezdete óta 900 millió dollárt (270 milliárd forintot) keresett már, de ebben az évben még legalább 200 millió dollár üti a markát a hónapokkal, illetve évekkel ezelőtt aláírt szponzori szerződések miatt. A svájci sportoló számos ismert márka arca, többek között a Rolex, az Uniqlo, a Credit Suisse és a Mercedes is szerepel partnerei között.

A hatalmas tortának viszonylag kis szeletét képezik a teniszversenyek pénzdíjai: Federer az ATP adatai szerint 129 millió dollárt (38,7 milliárd forintot) keresett az egyéni és páros mérkőzések eredményeivel. Ha megnyerné a következő nagy tenisztornát, az Australian Opent, akkor az ő markát ütné a 2,83 millió dolláros, átszámítva közel 850 millió forintos fődíj.

A 20-szoros Grand Slam-győztes a negyven felé közeledve már nem játszik olyan magas szinten, mint amikor 237 hétig, azaz több mint négy évig folyamatosan vezette a világranglistát, ám sportágának mai napig meghatározó alakja. A soron következő ausztrál nyílt teniszbajnokság előtt nem őt tartják a legesélyesebbnek a fogadóirodák, de a legjobb négy közé gond nélkül odaérhet.