Január 27. és február 2. között rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). Az esemény a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye, fóruma és bemutatója, ahol évről évre fesztiváldíjas, egyedi, különleges, Magyarországon először vetített, többségében egyszer látható, későbbi filmforgalmazásra nem kerülő alkotást, valódi történetet mutatnak be a nézőknek.

Az idei versenyprogramba bekerült a Born 2 Drive, magyar címén Száguldó család című dokumentumfilm is, mely a “Harc az álmaidért” díjkategória döntőjéig jutott. A történet az egyszeres rali- és kétszeres ralikrossz-világbajnok Petter Solberg fiáról, Oliverről szól.

A fiú már kiskora óta gyakorlatilag benzingőzben nőtt fel: apja a születése utáni évben ért a ralizás csúcsára, de anyja is norvég ralibajnok volt néhány évvel korábban. Nem csoda, hogy Oliver is ebben a közegben képzeli el magát a jövőben.

A filmben végigkövethetjük a fiú útját, hogy mit tesz meg és milyen áldozatokat vállal a sikerért, miközben egy családi dráma is beárnyékolja ezt az utat: az apa a 2017-es lettországi ralikrossz-vb futamán történő balesete nem csak törött csontokat eredményez, de egy komolyabb betegségre is rávilágítja a figyelmet.

A Vezess néhány munkatársa már látta az alkotást. Az autós közegből kiindulva nyilvánvalóan más szemmel néztük a filmet, mint azok, akik az emberi történet miatt ülnek be a vászon elé, de mindkét oldalról megközelítve elmondható, hogy szerintünk jogosan került az angol felirattal megtekinthető 92 perces film a BIDF programjába.

A Száguldó családot Magyarországon csak a fesztivál ideje alatt lehet megtekinteni. A vetítések helyszínéről és a pontos kezdési időpontokról a filmfesztivál weboldalán lehet tájékozódni.