Az elmúlt 16 évben nemzetközi hírnévre tett szert a romániai Bilea-tó mellett évről évre felhúzott jéghotel. A Kárpátok klímája, a lehulló hó és a tó vize elég nyersanyagot adott ahhoz, hogy minden évben kivágjanak annyi jégtömböt a tóból, hogy felépítsék a szállodát.

A meleg idő miatt nem épül meg a világhírű jéghotel 1

Az építési munkálatok általában decemberben már javában zajlani szoktak, vagy már véget is érnek, ám 2019 végén olyan meleg volt 2000 méteres tengerszint feletti magasságban is, hogy nem lett elegendő a jég mennyisége. A hotel egyik képviselője elmondta, hogy a jelenlegi időjárás ugyan már megfelelő lenne ahhoz, hogy megépüljön a szálloda, de nem lenne túl költséghatékony. A területen jelenleg -10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, és 1,5 méter vastag hótakaró fedi a tájat.

A meleg idő miatt nem épül meg a világhírű jéghotel 2

Akár felhúzzák a hotelt ezen a télen, akár nem, a tulajdonosoknak így is rengeteg pénzükbe fog kerülni az idei szezon, ugyanis számos szobafoglalást felvettek már jóval a szálloda megépülése előtt. A képviselő szerint abban bíznak, hogy jövőre tényleg megépül majd az ideiglenes épület, melynek jégbárjában italozni is lehet, vétkeinket pedig a jégtemplomban gyónhatjuk meg (tényleg, ez nem vicc!).

Figyelembe véve azonban a világ klímahelyzetét, könnyen lehet, hogy már nem sok jégszálloda épül majd a Bilea-tó partján.