A svájci MB&F óramanufaktúra nem mindennapi alkotásairól lett ismert. Nemrégiben egyik órájuk egy, a maga nemében egyedülálló rekordot is megdöntött, azonban nincs megállás, Genfben folytatódik tovább a munka.

A mesterek újabb műve a Legacy Machine (LM101) Palladium nevet kapta. Az már-már megszokott, hogy a szemünk előtt zajlik az akció, azaz az üvegbúrán keresztül mi is láthatjuk, hogyan működik a mechanikus szerkezet, melyről videó is készült.

a videó a hirdetés után indul

Az órasorozat tagjai egy igen ritka fémből, palládiumból készültek. A periódusos rendszer 46. helyén szereplő elem könnyebb az ezüstnél és az aranynál is, mégis ez a világ legdrágább fémje. Ennek oka ritkasága, legtöbbször ugyanis az arannyal egy helyen fordul elő. Mindemellett nagy igény volna rá: amikor nem órákat készít belőle az MB&F, akkor az autóiparban hasznosítják a katalizátorok alkotóelemeként.

Az aranynál is értékesebb fémből készült ez az óra 2

A 45 órás energiatartalékkal rendelkező 23 köves órából mindössze 18 darab készült, melyeket 58 ezer dollárért, átszámítva 17,2 millió forintért kínál a gyártó.