Egy athéni fotós, Eliasz Kasziotisz Katarba látogatott 2019 decemberében. A férfi jókor volt jó helyen, ugyanis olyan felvételeket sikerült készítenie a Napról, amelyet korábban csak elvétve láthattunk. Naprendszerünk csillaga ugyanis nem a szokványos módon kelt fel, fényét kitakarta a Hold. Emiatt csak egy sarló alak látszódott a fényes korong helyett.

Sarló alakban kelt fel a nap Katarban 1Sarló alakban kelt fel a nap Katarban 2

A napfogyatkozásról készült felvételek tartalmaznak még egy furcsaságot: ahogy kelt fel a sarló alakú Nap, egyszer csak kettészakadt. A rejtélyt a NASA magyarázta meg. Az első felvételen látható kis sötét dombocska, valamint a Napot kettéválasztó furcsa alakú sötét terület szintén a Hold. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem korong alakú, ahogy azt már megszokhatta az emberiség az elmúlt évezredekben.

Sarló alakban kelt fel a nap Katarban 3

A válasz a fénytörés. A Föld atmoszférájában található meleg levegő egy hatalmas lencseként viselkedve kirajzolt egy második képet is. Az égitestek állása a későbbiekben rendeződött, a Nap megelőzte a Holdat, de az utóbbi még hosszú órákig takarta az előbbit.

Sarló alakban kelt fel a nap Katarban 4Sarló alakban kelt fel a nap Katarban 5